Over

Proeflokaal opent de poort voor u.

Proeflokaal is dé community van, voor en door consumenten en producenten waarbij het draait het om een totale beleving van de Limburgse gastronomische en culinaire cultuur. Hierbij beoogt de stichting bewustwording over food te stimuleren door kennisoverdracht, het organiseren van evenementen, inspiratiesessies, het organiseren van culinaire reizen en het bewerkstelligen van de korte ketens. Ook programma’s rondom jeugd en voedsel en het voorkomen van voedselverspilling maken onderdeel uit van de activiteiten.

Proeflokaal beperkt zich niet tot eten alleen, maar laat ook zien hoe cultuurhistorie, natuur en landschap nauw verweven zijn met de lokale producten uit onze provincie. Denk aan Limburgse muziek, geschiedenis en natuurlijk de vele oude ambachten die een oorsprong hebben in het land van Bronsgroen Eikenhout.

Wat is lokaal?

Een lokaal product is een product dat door de aard en het gebruik voor langere tijd (generaties) typisch en kenmerkend is voor de regio. Het past in de streek, bij de cultuur en bij de gebruiken. Voor lokale streekgerechten geldt dat ze algemeen gebruikt worden, waarvan de bereidingswijze gebruikelijk is in de regio en waarvan de ingrediënten merendeels uit de streek komen of in ieder geval in de streek gebruikt worden.

Lokaal is ook een locatie, café, restaurant, hotel o.d. waar je kunt proeven. Dat kan een huisspecialiteit zijn, een bijzonder lokaal product, of gewoon iets dat specifiek in die omgeving thuis hoort en kenmerkend is voor de locatie. Er bestaat altijd een verband tussen wat je kunt proeven en de locatie.

Proeflokaal is GEEN keurmerk! Het enige “keurmerk” is het eerlijke verhaal van de producent, verkoper. Het uitgangspunt is het verhaal, transparant, puur en eerlijk, verteld door de producent zelf.

Kernwaarden van Proeflokaal zijn :

  • transparantie
  • het eerlijke verhaal
  • lokaal
  • passie voor product en regio
  • bewustwording over food
  • bevorderen lokale economie (go local)
  • beleving

Op onze website beogen wij al deze waarden samen te brengen. Er zijn vele initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan de promotie en product, mens achter dit product, de beleving van en de regio in het algemeen, Wij streven ernaar een zo compleet mogelijk beeld te creëeren en nodigen andere initiatieven uit om samen te werken en hier gestalte aan te geven.

Meer informatie ontvangen?